Télikert

 

A télikert funkciója a régi időkben nem volt más mint, hogy legyen egy hely, ahol a növények átvészelhetik a telet, esetleg a jobb időben egy teázásra használt helyiség volt. Mára ez a felhasználási kör nagyban kibővült, lehet egy napfényes szoba, dolgozó, vagy olvasó helyiség, esetleg étkező, de akár különböző érdeklődési körünknek megfelelően is berendezhetjük, legyen az egy edzőterem, vagy a családi asztalitenisz bajnokság színtere, vagy csak a kártyapartnereinkkel használt tér.

Az első és legfontosabb dolog a télikert tervezésénél, hogy el kell döntenünk, mire szeretnénk használni, hiszen ennek alapján kell tervezni a nyílászárókat, az árnyékolástechnikát, a hőszigetelést, hűtést, és szellőzést is.

A télikert épülhet közvetlenül az épület falához, de különálló építményként is. A leggyakrabban az épület folytatásaként épül, esetleg egyes helyiségekkel összenyithatóan. Ideális esetben a télikert valamennyi felületen üvegezett, így közvetlen kapcsolatot teremthetünk a természettel, és biztosítja a napsütés áldásos hatásait. Megnövelhetjük vele házunk jelenlegi alapterületét, vagy egy átmeneti szoba lehet a kinti és a benti élettér között.

A télikert építése mellett számtalan érv van, de a két legfontosabb, hogy megnöveli a hasznos lakótér méreteit, valamint az ingatlan értékét is emeli.