Szakmai szótár

A nyílászárók témakörében leggyakrabban előforduló szakmai kifejezések, szakzsargonok alapvető meghatározásait gyűjtöttük össze ezen az oldalon.

Mind egy árajánlat áttekintésekor, mind egy szakemberrel történő tárgyalás, levelezés alkalmával hasznát veheti az itt összegyűjtött kifejezések magyarázatát.


Acélmerevítés: A nyílászáró profilban található acélmerevítés adja az ablak merevségét. A vasmerevítés vastagságát a nyílászáró nagyságából számolják ki.

Alakos ablakok: A műanyag nyílászárókat nem csak a sztenderd alakban és méretekben lehet legyártatni, hanem lehetőség van különböző formák kialakítására is, mint például szabálytalan négyszög, háromszög, vagy akár négy vagy több szögű ablak.

Argon gáz: Az argon egy színtelen, szagtalan anyag, mely rossz hővezető képessége miatt gátolja, vagy megakadályozza a lehűlt üvegfelület által továbbított hideg levegő áramlását.

Árnyékolástechnika: A nyílászárókra kerülő külső vagy belső oldali minden olyan szerkezet rendszer, mely árnyékolásra szolgál.

Beépítési mélység: Ez a profil szélessége. A légkamrák számának növelésével, a profil szélessége is nő, így a beépítési mélység is nagyobb lesz.

Bukó műanyag ablak: Azokat a nyílászárókat melyek csak bukó funkcióval bírnak, inkább másodrangú helyiségekbe ajánljuk, mint például a pince, vagy garázs. Bukó ablak helyett lehetőség szerint tervezhetünk bukó-nyíló funkcióval ellátott nyílászárót is, de vegyük figyelembe, hogy bizonyos méret alatt a gyártók nem tudják mindkét nyitásirányt megoldani a szerkezetben.

Bukó-nyíló műanyag nyílászáró: A legpraktikusabb és legtöbbször használt egyszárnyú kivitelben. A kilincs mozgatásával nyitható vagy buktatható a nyílászáró.

Emelő-toló teraszajtó: Több mozgó szárnya is lehet, mely a fix rész elé tolódik be, méghozzá úgy, hogy a nyitáskor a mozgó rész megemelkedik, majd egy rejtett sínben csúsztatható a fix ajtórész elé. Mozgatása rendkívül könnyű, akár egy kisgyermek is könnyedén félre tudja tolni.

Fehér műanyag ablak: Alapesetben a műanyag nyílászárók, fehér PVC-ből készülnek. A ma gyártott legtöbb profil ellenáll az UV sugárzásnak.

Feltolás gátló: A redőnyöknél használt szerkezet, mely megakadályozza a lamellák erőszakos feltolását, kívülről történő mozgatását.

Felülvilágító ablak: A bejárati ajtó, vagy erkélyajtó felett található ablak.

Fix ablak: A tokprofilba szerelt hőszigetelő üvegezés. Természetesen nem nyitható, és nem buktatható. Érdemes figyelembe venni a helyiség szellőztetési lehetőségeit, és a fix ablak tisztíthatóságát, mielőtt ilyen ablakot rendelünk.

Fóliás műanyag ablak: A fehér műanyag ablakokat egy színes fóliával vonják be, így választhatunk csak belül, csak kívül, vagy kívül-belül színes ablakot is. A fólia speciális tulajdonsága, hogy ellenáll az időjárási tényezőknek, az UV sugárzásnak is.

Függönyfal: Olyan épületszerkezet elem, amelynek van egy tartó vázszerkezete, mely lehet alumínium, acél, fa. A vázszerkezet nagy üvegfelületek kialakítását teszi lehetővé. Az üvegfal az épület elé van függesztve mint egy függöny, innen kapta a nevét.

Gurtni: A redőny kézi mozgatására szolgáló heveder.

H soroló profil: A profil anyagából készült kiegészítő elem, mely két műanyag nyílászáró szerkezet összeépítésére, sorolására szolgál.

Hibásműködtetés gátló: A bukó-nyíló műanyag nyílászáróknál ez egy olyan vasalati opció, mely megakadályozza a vasalat helytelen pozícióba való állítását, így megakadályozza a félrecsukást. A kilincs forgathatóságát tiltja le nyitott állapotban.

Higroszabályozás: Páraérzékelő berendezés, mely a friss levegő áramlását szabályozza a nyílászárókban. A műanyag ablakok szinte hermetikusan zárnak, így a lakásban keletkező pára a falakon fog lecsapódni, ezzel penészedést okozva. Ezt a folyamatot akadályozzák meg a higroszabályozóval ellátott berendezések, melyek a lakásban érzékelik a páratartalmat és ennek megfelelően lépnek működésbe.

Hőhíd: A szerkezetek egy olyan pontja, szakasza, vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. A hőáram minden esetben a melegtől a hideg felé halad. Azt, hogy egy szerkezet hőhidas, onnan lehet tudni, hogy lényegesen hidegebb a tapintása. Mivel a hőmérséklet megváltozik a szerkezetben, ez párakicsapódást, és ezáltal penészedést vonhat maga után. A hőhidak az épületkárosodás mellett jelentős hőveszteségeket okozhatnak. Nyílászárók esetében ezt a légkamrák számának emelésével, szigeteléssel kitöltött profilelemek alkalmazásával, alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkező üvegek felhasználásával, valamint szakszerű beépítéssel tudjuk leginkább elkerülni.

Íves ablak: Ha a ház homlokzata, vagy az elképzeléseink messze túlszárnyalnak a hagyományos formákon, lehetőség szerint tudunk íves ablakokat is beszerezni. Két fajtájukat különböztetjük meg, az egyik csoport a felül fix keretszerkezettel rendelkező ablakok, ahol az alsó rész viszont a hagyományos formákat követi és természetesen nyitható felülettel rendelkezik. A másik csoportba azok a nyílászárók tartoznak, melyek nem tartalmaznak fix szerkezetet, így teljes egészében nyithatóak. Így akár teljes kör ablak is beszerelhető új otthonunkba.

K vagy U érték: Mind a kettő ugyanaz, a „K” a régi, az „U” a napjainkban használatos jelölés. Ez az érték a hőátbocsátási tényezőt jelöli. Az ablakgyártó cégek ezzel az értékkel jelölik az általuk forgalmazott nyílászáró hőszigetelését. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a hőszigetelés.  Találkozhatunk még a következő jelölésekkel is:
Uf, azaz U frame – az ablakkeret U-értéke
Ug, azaz U glass – az üvegezés U-értéke
Uw, azaz U window – a teljes ablak U-értéke

Kétszárnyú középen felnyíló ablak: Váltószárnyas ablaknak is szokták nevezni. Ezen szerkezetek esetében az egyik szárny csak nyitható, míg a másik szárnya nyitható és buktatható is egyben. Mindkét szárny nyitása esetén nem található középen osztás a szerkezetben.

Könyöklő: Az ablak belső oldali párkánya, ami készülhet műanyagból, fából, vagy akár márványból is.

Lamella: A redőnyökben vízszintesen található redőnylécek.

Légkamra: A profilon belül az egymástól elválasztott légüregek. A légkamrák száma sokban befolyásolja egy ablak hő- és hangszigetelő, illetve statikai tulajdonságát. A légkamrák számának növekedésével nő a profil szélessége, így a beépítési mélység is nagyobb lesz.

Nyíló műanyag nyílászáró: Ez egy kétfunkciós szerkezet, egyszárnyú kivitelben. A kilincs ebben az esetben kétállású, függőlegesen zár, vízszintesen nyitott állapotban van.

Nyitásirány: A nyílászáró szakma egységesített szóhasználattal jelöli jobbosnak, vagy balosnak. Ha belülről nézve a pántok jobb oldalon vannak a kilincs pedig bal oldalon, akkor jobbos nyitásirányú. Természetesen ezen meghatározás csak a befelé nyíló nyílászárók esetén állja meg a helyét. A nyitásirány pontos meghatározása nagyon fontos a megrendeléseknél, a gyártók ugyanis ehhez igazodva gyártják le, és a nyitásirány később már nem módosítható.

Parapet: A parapet az ablaknyílás alsó részétől a padlóig mért távolság.

Párkány: Két típusa van, a külső, illetve a belső párkány. Az ablakkáva mélységétől függ a párkány mélysége.

Párkányfogadó: Az ablakot annyival emeli meg, hogy a párkányt alá tudjuk csúsztatni. Az ablakkeret aljára van felcsavarozva ez a műanyag elem, és a nyílászáró ezzel együtt kerül beépítésre.

Párkány végzáró: A párkány végére kerülő záró, kizárólag esztétikai célt szolgáló alkatrész.

Pergola: Általában fából készült árnyékoló szerkezet, mely oszlopokból és hosszanti, vízszintes gerendákból áll. Célja, hogy áttört árnyékot adjon és felületet biztosítson a kúszónövényeknek, hogy belekapaszkodva lugast hozzanak létre.

Profil: Ez nem más, mint az ablaktok, vagy ablakkeret. Ez fogja közre az üveget. Egy jó minőségű műanyag profilban egy „U” alakú vasalat fut végig, ez biztosítja a megfelelő merevséget a műanyag keretben.

Purhab: Egy olyan szigetelőanyag, mely a fal és a nyílászáró közti rés szigetelésére szolgál.

Redőny: Árnyékolásra használt szerkezet, mely az ablakokat kívülről védi a nap sugaraival szemben. Anyagát tekintve lehet alumínium, műanyag és fa is.

Rejtett soroló: A profil anyagából készülő plusz elem, mely a több szerkezet egymás mellé illesztésénél játszik fontos szerepet, ám beszerelés után nem látszik.

Rejtett vasalat: A mai trendekhez igazodva elérhetőek a rejtett vasalatok is a nyílászárókon, ez esetben belülről nem látszanak a pántok, csak a kilincs.

Résszellőztető vasalat: A bukó-nyíló ablak, erkélyajtó vasalatának kiegészítő funkciója, mely lehetővé teszi, hogy a szárnyat csak 5 mm-re buktassuk ki, ezzel biztosítva a folyamatos légcserét.

Savmart üveg: Más néven tejüveg. Olyan nyílászárókban használatos, ahol a fényt szeretnénk beengedni, de az átláthatóságot korlátoznánk

Soroló profil: Több nyílászáró egymás mellé illesztésénél használt elem. A szerkezetek közti szigetelést biztosítja, továbbá egy síkban tartja a tokokat.

Sorolt szerkezet: Műanyag ajtók és ablakok esetében előfordul, hogy egymás mellett kettő, vagy számtalan nyílászáró sorakozik. Ezeket sorolt szerkezetnek hívjuk. Ilyen például egy teraszajtó és a mellette található ablak összeépítve.

Stadur panel: Egy PVC alapú hőszigetelő panel, mellyel általában az üvegezést szokták kiváltani. Kiváló hőszigeteléssel rendelkezik. Felhasználását tekintve általában teraszajtók alsó részébe, az üveg helyére kerül, vagy ha az erkélyajtót ablakra cseréljük, akkor az ablak alatti részt általában stadur panellel pótolják. A lakás arculatát nem rontja, ugyanolyan esztétikus lehet mint az üveg. Tisztán tartása rendkívül egyszerű, ezen felül remek hőszigetelő is.

Szárnyosztás: A nyílászárók szárny részének kiosztása. A stabilitást növelheti, de esztétikai célt is szolgálhat. Szárnyosztott felületeknél az üveg is több darabból készül.

Szellőztető berendezés: A műanyag ablakok szinte légmentesen zárnak. Időszakos, páratartalom szerinti légcseréhez páraérzékeny szellőztető berendezést (AERECO) ajánlunk. Ez egy mechanikus szerkezet, melyben egy páraérzékeny szalag nyitja, illetve zárja a szellőző rostélyait. Alkalmazása nem csak szellőztetési célokra való, sokszor a Gázművek írja elő használatát, mint például nyílt égésterű gázkészülékek üzemeltetése esetén.

Szúnyog- vagy rovarháló: A nyílászáró külső síkjára kerül, hogy megóvja lakterünket a rovaroktól, szúnyogoktól.

Takaróléc: Tekercsben vagy szálban kapható öntapadós fehér műanyag léc. A műanyag ablak illesztési hézagainak eltakarására szolgál.

Távnyitó: Magasan elhelyezett nyílászárók működtetésére szolgáló karos szerkezet, ami rudas, vagy bovdenes működtetésű. Leggyakrabban talán sportcsarnokok ablakai működtethetők ezzel a módszerrel, de saját lakásunkban is szükség lehet rá, ha mondjuk a teraszajtó feletti kis ablakot szeretnénk szellőztetési céllal használni.

Télikert: A télikert olyan építmény vagy épületrész, melyet alapvetően azért hoztak létre, hogy a növények a tél beálltával ide kerüljenek, így a kert érzetét keltik a hűvösebb évszakokban is. Oldalai nagy üvegfelületekből állnak, rendszerint a teteje is átlátszó vagy fényáteresztő, így minden évszakban sok fényt kap, mely ideális a növények számára.  A télikert manapság már kiegészül egyéb funkciókkal is, lehet akár nappali, étkező, esetleg wellness rész is.

Tok: A műanyag nyílászárók keretének feladata a szárny tartása, a stabilitás biztosítása. A tok fogja közre az üveget.

Tokosztás: A nyílászárók tokjának felosztása, mely lehetővé teszi több különálló szárny külön mozgatását, nyitását, illetve fix, vagy bukó-nyíló felülvilágítók beépítését teraszajtókba is.

Tokosztott nyílászárók: Ezeknél a nyílászáróknál a tokot osztják meg egy fix profillal, így a két szárnyat kinyitva középen marad egy látható osztás. Ennél a típusnál a két oldal külön-külön nyitható és buktatható is.

Toktoldó műanyag nyílászárókhoz: A profil anyagából készül, közvetlenül a műanyag nyílászáró tokjára illeszthető. A tok szélesítésére/magasítására szolgál. Alkalmazható redőny előkészítéshez, hézagpótláshoz, erkélyajtóknál aljzatbetonhoz csatlakoztatásnál.

Üveg: Általános üvegrend, így szerepel az árajánlatokban is: 4-16-4. Ez azt jelenti, hogy 4mm-es az üveg, ezután egy 16mm-es légrés, majd újra 4mm-es üveg helyezkedik el a szerkezetben. Természetesen a három rétegű üvegezésnél ez 4-16-4-16-4 számsorra módosul. Az üvegek közti 16 mm-es légrést a gyártók argon gázzal töltik ki, ezzel javítva az üveg hőértékét. Argon helyett használnak kripton gázt is, ez egy kicsit drágább megoldás, és általában passzív házaknál használják, hiszen ott fontos a még jobb hőszigetelés.

Üvegezőléc: A nyílászáró anyagából készül, az üveget szorítja a profilhoz.

Váltószárnyas nyílászárók: Kétszárnyú, vagy más néven középen nyíló műanyag ablakok, illetve erkélyajtók két szárnyát kitárva középen nem marad osztó. A főszárnyon található a kilincs, ez a szárny nyitható vagy buktatható először. A másodszárny vagy váltószárny nyílik másodikként, itt a bukó funkció nem lehetséges.

Vasalat: A nyílászáró azon része, amit a kilinccsel mozgatunk. Az ablakszárny megfelelő és precíz mozgatásáért felel, tehát a nyitás, zárás, buktatás lehetőségét biztosítja. A ma kapható ablakoknál, már egy úgynevezett „hibás működés gátló” található a vasalatban, ami megakadályozza, hogy egyszerre lehessen nyitni és buktatni, ezzel kibillentve az ablakot a tokból.