Tervezés

Legyen szó egy új épület ablakairól, akár egy régi elavult nyílászáró rekonstrukciós munkálatairól, nagyon fontos a tervezés. Ahhoz, hogy az épülethez megfelelő, oda illő nyílászáró kerüljön beépítésre, fontos néhány szempontot figyelembe vennünk.

Az épület milyen falazóanyagból készült?
Milyen kialakítású legyen a szerkezet nyitásiránya?
Szükséges-e valamiféle biztonságtechnikai megoldás?
Van-e külső hőszigetelése az épületnek, vagy később kialakításra kerül-e?
Már a tervezés fázisában fontos kérdés, hogy színezett lesz-e a nyílászáró?
A későbbiekben lesz valamilyen árnyékolástechnikai megoldás redőny, reluxa, napellenző, szúnyogháló stb..?
Ha igen akkor a redőny milyen típus lesz, külső tokos, vagy valamelyik rejtett rendszer?

A fentiekben felvetettek mindössze töredéke azon kérdéseknek melyek megválaszolása befolyásolja a beépítésre kerülő szerkezetek kialakításának megtervezését.
Így mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venni már a tervezés folyamatában is.

Cégünk ingyenes felméréssel és szaktanácsadással áll tisztelt megrendelőinek rendelkezésére.


  • Már akár 85 vagy 92mm beépítési mélység
  • Ingyenes felmérés és szaktanácsadás

                                   Külcsín és belbecs

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy műanyag nyílászáró, és műanyag nyílászáró között óriási szerkezeti és minőségi különbségek vannak!

A PVC profilok minősége, hőátbocsátási tényezője, acél merevítésük megfelelő statikai kialakítása, az üvegezés megfelelő vastagsága, a légkamrák száma, a profil UV állósága, a záródásért felelős vasalat rendszer gyártmánya, hogy újrahasznosított vagy új műanyagból készült-e a profil szerkezet, mind befolyásolja, milyen minőséget is kapunk a pénzünkért! Hosszasan sorolhatnánk azon műszaki specifikációkat melyek befolyásolják az adott szerkezet minőségét, műszaki értékét.

A hazai nyílászáró gyártók kínálatában rengeteg fajta profil megtalálható. A különböző forgalmazott márkák sora szinte végtelen. A gyártók nagy többsége külföldön gyártott profilrendszerekkel dolgozik, sok esetben a német szabványoknak megfelelő tanúsítvánnyal is rendelkezik, melyek nagyon szigorú előírásokat támasztanak a kész nyílászárók tekintetében. A műanyag nyílászárók nagy előnye, hogy a legtöbb gyárban már automatizált gyártásban készülnek, így igen költséghatékony az előállításuk, az árakat így alacsonyan tudják tartani.

Sajnos, mint a fogyasztói társadalom más szegmensében, itt is megtalálhatók a silány minőségű termékek. Ezért nagyon fontos a műszaki tartalmat is megvizsgálni a bekért árajánlatokban, hogy a tényleges ár/érték arányt felmérhessük.

 

A profilokban megtalálható légkamrák számának növelésével javítható a kész ablak hőszigetelő értéke. A régebben használt 70mm-es beépítési mélységgel szerelhető ablakok helyét lassan átveszik a 85mm-es vagy akár a 92mm-es tokrendszerek. Ez a pozitív változás azért is előremutató, mert a szélesebb profilok hőátbocsátási tényezői jóval kedvezőbbek, így hosszútávon jelentős megtakarítást generálnak. További előnye, hogy a háromrétegű üvegezés is megoldható, mely tovább emeli a szerkezet minőségét. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a háromrétegű üvegezés felel a jó hő- és hangszigetelésért, ugyanakkor előfordulnak olyan területek, ahol a kétrétegű üvegezés is elégnek bizonyul. Az üvegek közötti rések különféle gázzal vannak feltöltve, ezzel is növelve a hőszigetelési értéket. A gáz csökkenti, a külső lehűlt üvegfelület által továbbított hideg okozta páralecsapódás esélyét.